Kies voor seizoensgroenten om te besparen

Het eten van genoeg groente en fruit is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Je wilt zowel lekker als gezond kunnen eten, maar dit wordt de afgelopen tijd alleen maar duurder. Om toch lekker, maar ook betaalbaar groente en fruit te kunnen blijven eten, is het beter om seizoensgroenten te eten. Zo kun je gezond blijven eten, zonder er veel geld aan kwijt te zijn. We gaan je er alles over vertellen!

Wat zijn seizoensgroenten precies?

Groenten worden verbouwd op het land of in een kas. Veel groenten groeien het best in bepaalde periodes van het jaar en worden dan ook niet jaarrond geoogst in Nederland. Toch kun je de meeste groenten het hele jaar in de supermarkt kopen. Deze groenten worden dan geïmporteerd uit het buitenland waar het klimaat wel warm genoeg is voor een jaarrond oogst. Dit is natuurlijk een stuk minder duurzaam en kan er ook voor zorgen dat deze groenten een stuk duurder zijn in de supermarkt. 

Met seizoensgroenten wordt de groente bedoeld die alleen in bepaalde seizoenen geoogst worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld prei, kool en peen in de wintermaanden. In specifieke maanden zijn deze groenten klaar voor de oogst en dit zorgt ervoor dat er een groot aanbod is. Supermarkten kunnen op dat moment de groente goedkoper inkopen, waardoor jij ze in de supermarkt voor een lagere prijs weer kunt kopen. 

De voordelen van seizoensgroenten

Het kopen en eten van seizoensgroenten biedt verschillende voordelen. Seizoensgroenten zijn naast heel erg gezond ook nog eens heel lekker. De groenten smaken toch altijd het beste wanneer ze in hun eigen seizoen geoogst worden. Ze zijn dan het verst, vaak beter van smaak en bevatten veel vitamines. Groenten die uit het buitenland geïmporteerd moeten worden zijn vaak minder vers en hebben tijdens hun reis naar Nederland een gedeelte van hun vitamines verloren. 

De seizoensgroenten zijn een stuk goedkoper en daardoor betaalbaarder om te kopen. Op het moment dat ze geoogst worden is er een groot aanbod en zal de prijs een stuk lager zijn. De groenten worden verbouwd op het land in Nederland. Ze worden dus niet geteeld in verwarmde kassen en hoeven ook niet ver te worden getransporteerd. Dit zijn factoren die ervoor zorgen dat de prijs van seizoensgroenten een stuk lager zijn dan wanneer ze niet in het seizoen zijn. 

Dit maakt het eten van seizoensgroenten dan ook een stuk duurzamer. De manier waarop de groenten verbouwd worden, heeft een grote impact op het milieu. Als het geïmporteerd moet worden, legt het vaak lange afstanden af om in onze supermarkten terecht te komen. Dit levert natuurlijk veel CO2-uitstoot op. Door seizoensgroenten te eten, is deze impact op het milieu al een stuk lager. 

Koken met seizoensgroenten

Door voor seizoensgroenten te kiezen bespaar je dus geld, draag je je steentje bij aan het milieu en eet je nog gezond ook. Toch kan het soms verwarrend zijn wat nu precies seizoensgroenten zijn. Het is dan ook slim om eens een seizoensgroenten kalender op te zoeken. Dit is een overzicht waarbij per maand staat wat de groente is die in de maand geoogst wordt. Zo weet je goed waar je naar kunt kijken in de supermarkt. Het zijn dan ook vaak de soorten groenten die in de actie zijn. 

Als je gaat koken aan de hand van de seizoensgroenten kalender, zul je dit al snel in je portemonnee gaan merken. Het koken met seizoensgroenten zorgt voor gezonde, maar ook zeker betaalbare maaltijden op tafel. Iets wat dit makkelijker maakt is het kopen van groente maaltijdboxen. 

Maaltijdboxen zijn boxen of abonnementen, waarbij je alles voor een gerecht in 1 keer thuis hebt. Bij een abonnement wordt het wekelijks thuis geleverd, maar ook in de supermarkt zijn er pakketten waardoor je in een keer klaar bent. In deze boxen vind je ook vaak gerechten terug waarbij er gekookt wordt met seizoensgroenten. Zo kunnen ze de boxen betaalbaar houden en wordt de impact op het milieu verlaagd. 

Besparen met seizoensgroenten

Met het kiezen voor seizoensgroenten kun je veel geld besparen op je boodschappen. Seizoensgroenten zijn over het algemeen een stuk beter geprijsd dan de groenten die niet in het seizoen zijn. Daarnaast zijn de seizoensgroenten en fruit ook vaak in de aanbieding. Zo kun je bijvoorbeeld in de komkommertijd vaak 2 komkommers voor een lagere prijs van bijvoorbeeld € 1,- kopen. Door zulke leuke acties kun je vaak al flink wat besparen op je boodschappen.

Daarnaast zijn er ook veel groenten die je makkelijk zelf kunt invriezen. Zo kun je bijvoorbeeld pompoenblokjes snijden als pompoenen in het seizoen zijn en deze invriezen. Je kunt dan de groente goedkoper kopen als seizoensgroenten en ze langer in de vriezer bewaren. Zo bespaar je er ook weer geld mee en hoef je het later niet te kopen als de prijs weer duurder is omdat het pompoen seizoen voorbij is. 

Naast de seizoensgroenten zelf vers invriezen, kun je er natuurlijk ook lekkere gerechten van maken en deze invriezen. Zo zijn er veel soorten groenten waar je heerlijke gerechten en soepen mee kunt maken. Dit is ook allemaal geschikt om in de vriezer te bewaren. Zorg er wel voor dat je de datum waarop je het gemaakt hebt op het bakje of zakje schrijft, voordat je het in de vriezer doet in verband met de houdbaarheid.

Kies voor seizoensgroenten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bieden seizoensgroenten dus vele voordelen en kun je er veel kanten mee op. Het is een stuk beter voor het milieu en je portemonnee en vaak smaakt het ook nog een stuk lekkerder. Ook zitten er meer vitamines in. 

Met de seizoensgroenten kun je op een lekkere, gezonde en betaalbare manier heerlijke gerechten op tafel zetten. Ook kun je veel groenten vers invriezen, zodat je ze op een later moment in een gerecht kunt verwerken. Ook het maken van verschillende soepen en deze invriezen is een erg goed en vooral lekker idee. 

Op deze manieren kun je met het eten van seizoensgroenten flink wat geld besparen, maar toch nog lekker en gezond eten

Golff.nl supermarkt aanbiedingen
Logo
Shopping cart