De voordelen van een slowcooker

Weer een nieuw apparaat in de keuken dat na een tijdje achter in de kast verdwijnt? Nee, de slowcooker is niet zo’n apparaat! Het is een zeer handig elektrisch apparaat waar je veel gerechten mee kunt maken en nog makkelijk in gebruik is ook. Je hoeft alleen de ingrediënten voor te bereiden en de slowcooker doet de rest. We gaan je alle voordelen van een slowcooker vertellen. 

Wat is een slowcooker nu eigenlijk?

Een slowcooker is een elektrisch apparaat waar koken nog makkelijker mee gemaakt wordt. Je kunt er mee koken, stoven en zelfs sudderen. De slowcooker doet eigenlijk al het werk voor je. Je hoeft enkel al de ingrediënten te snijden, de slowcooker aan te zetten en er niet meer naar om te kijken! 

Een slowcooker houdt een constante, relatief lage temperatuur voor een lange tijd, minstens een paar uur. Zo gaart je maaltijd langzaam en kunnen alle smaken heerlijk in het gerecht trekken. Dit is dan ook echt ideaal voor het maken van sauzen, soepen en stoofpotjes die lang moeten garen. 

De meeste slowcookers zijn zeer eenvoudig in gebruik. Ze hebben 2 standen, high en low. Low is de stand die het langst duurt en high gaat een stukje sneller. Sommige hebben ook een timer, zodat je zelf de gaartijd kunt instellen. Ook hebben velen een warmhoudstand, helemaal ideaal voor als niet iedereen tegelijk thuis komt. De binnenpot is uitneembaar en staat op een verwarmingselement. 

Is een slowcooker wel veilig?

Het is een apparaat dat veel uren achter elkaar aanstaat. Is dat wel veilig en kan er geen brand ontstaan als je niet thuis bent? Hier hoef je niet bang voor te zijn, hier is de slowcooker voor gemaakt. Je kunt hem met een gerust hart in de stekker steken en van huis vertrekken. Je kunt het vergelijken met de koelkast of vriezer die je gewoon in het stopcontact kunt laten zitten.

Ook rondom de voedselveiligheid vragen mensen zich vaak af of het wel veilig is. Zo lang het apparaat aan staat en wordt verwarmd is dit geen enkel probleem. Het gevaar zal hem eerder zitten als er gebruikgemaakt wordt van een uitgestelde start. Als je vlees gaat bereiden in de slowcooker kan het voor problemen zorgen als je het vlees er in legt en een uitgestelde start instelt. Lees dan ook voordat je er gebruik van gaat maken alle tips en tricks door van wat je wel en niet moet doen. 

Alles vol van smaak

Als je met een slowcooker gaat koken, zul je er van verzekerd zijn dat het vol van smaak gaat zijn. Van het moment dat je de slowcooker start tot het moment dat het klaar is, zal je gerecht garen met de deksel op de pot. Er gaat dus geen vocht of smaak verloren. Dit geeft alle smaken de tijd om heerlijk in het gerecht te trekken. Ook zorgt dit ervoor dat de groenten al hun vitamines behouden. 

Ook hoef je maar weinig vocht toe te voegen, behalve als je een bouillon of soep maakt natuurlijk. Als je een gewoon recept voor een stoofpot volgt, dan moet je bijvoorbeeld het vocht wat toegevoegd moet worden delen door 4. 

Je zal hierdoor ook verwachten dat de groente papperig zou worden. Dit is bij het bereiden in een slowcooker zeker niet het geval, zolang je ze niet voor kookt en ook niet te veel vocht toevoegt. Dit geldt alleen voor harde groente zoals aardappelen, ui en wortelen. Als je zachte groenten toevoegt zoals spinazie of tomaat zullen deze wel plat gekookt worden. Wil je dit niet? Dan kun je de zachte groente beter later tijdens de gaartijd toevoegen. 

Zeer gezonde manier van koken

Tijdens het bereiden behouden de groentes al hun vitamines. Daarnaast is er erg weinig vetstof nodig om toch een heerlijk gerecht te maken. Omdat er geen vocht verloren gaat, gaat er dus ook geen vet verloren wat uit het vlees komt. Dit kan zelf het taaiste stukje vlees lekker zacht maken. Door het garen op lage temperatuur zal het altijd een lekker stukje vlees kunnen bereiden. Op deze manier heb je makkelijk, zonder veel moeite en op een gezonde manier een heerlijke maaltijd als je thuis komt! 

Makkelijk, schoon en laag in verbruik

Naast dat je er natuurlijk heerlijke gerecht mee kunt maken, heeft hij ook nog praktische voordelen. Zo verbruikt een slowcooker maar weinig energie, meestal zo’n 250 à 300 Watt. Dit is redelijk laag voor een apparaat dat een lange periode aan blijft staan. 

Daarnaast is het super makkelijk schoon te maken en houd het ook je keuken schoon. De binnenpot staat los op een verwarmingselement. De binnenpot kun je er na gebruik makkelijk uit tillen en gewoon afwassen. Omdat de slowcooker het eten op lage temperatuur bereid, kan het eten ook niet aanbakken in de binnenpot. Dit zorgt er ook voor dat je dus niet hard hoeft te poetsen om hem weer schoon te krijgen. Ook zal het je keuken schoonhouden omdat je kookt met een deksel op de slowcooker. Je zult geen spetters meer op het fornuis of de keukenwand hebben.

Minimale voorbereiding

Het grootste voordeel van een slowcooker is echt het gemak ervan. Er zijn veel kookboeken te vinden met de ideale slowcooker recepten, maar je kunt ook je eigen favoriete stoofpot recept gewoon gebruiken. Wel zul je hier wat dingen in moeten aanpassen. Zo moet je een stuk minder vocht toevoegen en de juiste instellingen vinden op de slowcooker. 

Als je een gerecht gaat maken, hoef je alleen de voorbereidingen te treffen. Je kijkt wat er in het recept moet en bereid dit voor. Je hoeft in dat geval vaak alleen wat groente te snijden, het vlees voor te bereiden en alles in de slowcooker doen. Het is hierbij wel belangrijk dat je alles goed afweegt. Daarna kun je het makkelijk samenvoegen, mixen en je kunt de slowcooker aanzetten. Als de slowcooker aan en ingesteld staat, kun je gewoon je eigen ding doen of naar je werk gaan. Zodra je thuis komt staat je eten klaar en kun je direct aan tafel!

Golff.nl supermarkt aanbiedingen
Logo
Shopping cart