Limoncello, de herkomst, Limoncello maken, recepten en Limoncello Spritz

Italië, het land waar met Genieten met een hoofdletter schrijft. De meest heerlijke gerechten, fantastische wijnen en… Limoncello. Er gaat niets boven een glaasje Limoncello na afloop van een heerlijk diner met vrienden of familie tijdens een mooie zomeravond. Voor deze heerlijke drank hoef je niet naar Italië. Je kunt het hier gewoon bij de slijterij kopen of eventueel online bestellen. Maar wist je dat je Limoncello zelf maken ook niet moeilijk is? Hoe je dit doet, zullen we je in deze blog uitleggen.

De herkomst van Limoncello

Limoncello is een likeur die oorspronkelijk uit Italië komt. Hij wordt gemaakt van citroenen. Er zijn veel recepten voor deze likeur die allemaal onder de naam Limoncello worden verkocht. Zo heeft ieder familie wel hun eigen recept. Al deze families doen altijd zeer geheimzinnig over hun recept. Maar in feite onderscheiden deze recepten zich in de verhoudingen van de ingrediënten. Zo ingewikkeld is het dus ook niet allemaal. Wil je bijvoorbeeld een wat sterkere Limoncello, dan voeg je gewoon wat extra suiker toe.

Geen rocketscience dus maar die tradities en de geheimzinnigheid maken het juist wel zo leuk. Je hebt echter Limoncello en Limoncello. Voor de Italianen wordt de ‘echte’ Limoncello met citroenen uit de omgeving van Sorrento gemaakt. Deze is te herkennen aan het beschermde keurmerk Liquore di Limone di Sorrento IGP. 

Limoncello heeft een alcoholpercentage dat varieert van 30 tot 35 procent. Van oorsprong dronken de Italianen de likeur als digestief na het eten. Hierdoor is de drank ook in ons land populair geworden. Maar ook tradities zijn aan veranderingen onderhevig. Vandaag de dag is dan ook de Limoncello Spritz erg hip.

Zelf Limoncello maken

Wat is er leuker dan je eigen Limonicello te produceren. Zelf Limoncello maken is echt niet ingewikkeld. Los van alle varianten die er zijn, heb je citroenen, alcohol, suiker en (bron)water nodig. Als extra hulpmiddelen moet je een dunschiller en een grote weckpot hebben. Daarnaast natuurlijk een aantal flessen waar je de Limoncello in kunt doen.

Zoals we al zeiden, gebruik je bij voorkeur de citroenen uit Sorrento. Deze zijn niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar. Let er wel op dat je citroenen onbespoten zijn en geen waxlaagjes hebben. Je gaat namelijk de schil gebruiken in je recept. 

Zelf Limoncello maken

Let er bij de alcohol op, dat het alcohol voor consumptie is. Pure Alcohol kun je hier niet kopen in de supermarkt. Op internet zijn er wel mogelijkheden om het te kopen. Nog beter is om als je in Italië bent een paar flessen mee te nemen. Je kunt daar in de grotere supermarkt voor weinig 96 procent alcohol kopen. Vind je dit allemaal maar lastig, dan kan je als alternatief ook prima Wodka, Grappa, of Jenever gebruiken. 

Dan ben je nu toe aan het bereiden van de Limoncello. Dit gaat als volgt:

 • Laat de citroenen een uurtje weken in koud water en droog ze daarna goed af.
 • Schil de citroenen, maar neem hierbij geen witte velletjes mee. Deze zorgen voor een bittere smaak en dat is wat je juist niet wil hebben.
 • Doe de schillen in een weckpot en voeg de alcohol of het gekozen alternatief toe
 • Sluit de weckpot af en zet deze tot vier weken weg op een koele donkere plek. Schud de pot drie keer per week even heen en weer. 
 • Na de vier weken kun je dus weer verder met de bereiding van je eigen Limoncello.
 • Breng in een pannetje het (bron)water met de suiker al roerend aan de kook en wacht tot de suiker in zijn geheel is opgelost.
 • Haal het pannetje van het vuur en laat het goed afkoelen.
 • Voeg de inhoud van het pannetje toe aan de weckpot met het mengsel van de citroenschillen en alcohol. 
 • Zeef de inhoud van de weckpot en schenk de Limoncello in een gesteriliseerde fles en sluit deze goed af.
 • Bewaar de fles op een donkere en koele plek voor een periode van minimaal een week, maar twee is nog beter.  Na deze periode is de Limoncello gereed.
 • Leg de de Limoncello voor serveren in de vriezer. Serveer hem ijs- en ijskoud.

Zoals we al zeiden, onderscheiden de recepten zich voornamelijk in de verhoudingen van de ingrediënten. Dit zorgt voor een wat sterkere of juist mildere smaak.

Recept 1Recept 2
1 liter alchohol of alternatief1 liter alchohol of alternatief
7 citroenen15-20 citroenen
800 gram suiker600 gram suiker
1 liter (bron)water1,2 liter bronwater

Smaken verschillen, zoals gebruikelijk is. Recept twee heeft een veel vollere citroen smaak en heeft onze voorkeur gekregen. Natuurlijk kan je variëren met de hoeveelheden ingrediënten. Er zijn ook oude recepten bekend waarbij een takje munt wordt toegevoegd. 

Limoncello Spritz

Limoncello wordt meestal na het eten gedronken. Het zo ook goed voor de spijsvertering zijn. Maar het is bovenal gewoon erg lekker natuurlijk.  Als liefhebber van Limoncello moet je zeker ook eens een overheerlijke Limoncello Spritz maken. Het is een heerlijk frisse coctail, perfect voor een warme zomerdag.  Je hebt hem ook in een mum van tijd gemaakt.  Je kunt hem eventueel ook nog aftoppen met Spa Rood.

Hoe maak je zelf een Limoncello Spritz?

Allereerst de ingrediënten die je nodig hebt. Voor 4 glazen zijn dit 200 milliliter Limoncello, 400 milliliter Prosecco, ijsblokjes, citroen en munt. 

Hoe maak je zelf een Limoncello Spritz?

Ga verder als volgt te werk. Je vult eerst de glazen met ijsblokjes. Schenk hierna de Limoncello in de glazen. Vervolgens schenk je de Prosecco hier weer overheen. Om het helemaal af te maken, serveer je Limoncello Spritz met schijfje of partje citroen en een takje munt

Je zult er indruk mee maken bij je gasten. Salute!

Golff.nl supermarkt aanbiedingen
Logo
Shopping cart