Hoe onderhoud je jouw pannen voor een langere levensduur

Een van de meest gebruikte attributen in de keuken zijn je pannen. Als je dagelijks kookt, is het een goed idee om te investeren in een set goede pannen die lang meegaan. Hierbij is het onderhouden van je pannen ook belangrijk voor een langere levensduur. We gaan je tips geven hoe je je pannen het beste kunt onderhouden. 

Investeren in pannen

Er zijn veel verschillende soorten pannen te koop, met allemaal hun eigen kenmerken. Omdat ze allemaal hun eigen kenmerken hebben, hebben ze ook allemaal hun eigen manier die het beste voor ze is qua gebruik, schoonmaken en onderhouden. 

De meest bekende soort hierbij is de non-stick pan. In deze pan zit een goede antiaanbaklaag en is geschikt voor dagelijks gebruik. Deze pan is dan ook perfect voor beginners en is qua onderhoud ook het makkelijkste. Hoge temperaturen vermindert de kwaliteit. Je kunt hem dan bijvoorbeeld ook niet gebruiken om te grillen. 

De gietijzeren pan is perfect voor het grillen en bakken van zalm en vlees. Je kunt hem niet alleen op hoog vuur gebruiken, maar ook in de oven. Deze pan vergt wel een stuk meer onderhoud, maar is dit dan ook zeker waard. Je kunt er dan ook veel kanten mee op. 

De roestvrijstalen pan kan ook in de oven geplaatst worden. Vaak hebben mensen de angst dat eten  aankoekt in een roestvrijstalen pan. Je moet dan ook genoeg olie gebruiken en hem vooraf goed verhitten voor gebruik. Ze zijn redelijk makkelijk in onderhoud als je dit goed bijhoudt allemaal. 

Het gebruik van je pannen

Hierboven heb je kunnen lezen waar je de pannen het beste voor kunt gebruiken. Zo hebben ze allemaal hun eigen kenmerken en specialiteiten. Om de levensduur van je pannen te verlengen zijn er een paar basisregels die je het beste op alle pannen kunt toepassen. 

Een gietijzeren pan kan door het materiaal een stuk meer hebben dan een non-stick pan of roestvrijstalen pan. Hierbij is het dan ook zeer belangrijk om uit te kijken wat je in je pan gebruikt. Het wordt aangeraden om altijd een siliconen of houten spatel te gebruiken om in je pan te roeren. Wanneer je dit met een hardere spatel of een normale vork of lepel doet, zul je de pan beschadigen. Zo zal de antiaanbaklaag kapotgaan of het staal krassen krijgen. Je eten zal zo veel sneller aankoeken en daardoor wil je de pan niet meer gebruiken. 

Ga dus altijd voorzichtig om met je pannen. Maak er geen krassen in met bestek en als je zorgt dat je hem altijd op de juiste manier gebruikt en onderhoudt, zullen je pannen zeker een lange levensduur hebben. 

Schoonmaken van de pannen

Ook qua schoonmaken zit er weer een verschil tussen het schoonmaken van een roestvrijstalen of non-stick pan en de gietijzeren pan. Een gietijzeren pan mag je nooit met afwasmiddel schoonmaken. Bij een non-stick pan of een roestvrijstalen pan is dit weer essentieel. Het beste is om deze af te wassen met de hand met warm water en normaal afwasmiddel. Het is belangrijk dat je alle etensresten van de antiaanbaklaag verwijderd. Als je dit niet doet, zul je zien dat je pan snel verslechtert. 

De nadruk leggen we hierop dat het afwassen met de hand echt het beste is voor je pan. In vaatwastabletten zitten vele zouten en chemicaliën die de antiaanbaklaag kunnen aantasten. Zo zal de pan sneller verslechteren naarmate u deze vaker in de vaatwasser doet. 

Het schoonmaken van een gietijzeren pan is een geheel ander verhaal. Hier mag je geen afwasmiddel voor gebruiken tijdens het schoonmaken. Je kunt hem het beste schoonmaken met een staal wollen spons en zo de viezigheid en vet eraf te wassen. Wanneer je de pan afspoelt met warm water, is het belangrijk om deze meteen goed te drogen. Als de pan helemaal droog is, kun je een laagje lijnzaadolie gebruiken om de pan in te vetten. 

Een gietijzeren pan is poreus. Door de olie worden de poriën van de pan opgevuld, wat voor een stabiel kookoppervlak zorgt. Zet hem daarna een uur in de oven, zodat de olie met het gietijzer kan binden. Dit is dan ook direct de manier waarop je een gietijzeren pan moet onderhouden. Wanneer je hem zou schoonmaken met afwasmiddel, zal het afwasmiddel in deze poriën gaan en al je gerecht naar zeep laten smaken. 

Let op de temperatuur!

Snelle temperatuurswisselingen zijn een van de grootste vijanden van je pannen. Deze wisselingen kunnen elke pan of pot beschadigen, met of zonder antiaanbaklaag. De roestvrijstalen pannen zijn hiervoor vooral kwetsbaar. Als staal aan snelle temperatuurswisselingen blootgesteld wordt, kan het metaal krom trekken en ongelijkmatig worden. Dit zorgt er weer voor dat de pan niet gelijkmatig meer zal verwarmen en koken er een stuk moeilijker mee wordt. 

Dit kan gebeuren door een warme pan van het vuur te halen en deze wanneer hij nog warm is afspoelen met water. Als je een warme pan onder de kraan houdt, zal hij een soort krakend geluid kunnen maken. Dit is het geluid van de pan die de snelle verandering in temperatuur niet aan kan en kromtrekt. In veel gevallen is een pan hierna minder goed te gebruiken en kun je hem beter wegdoen. 

Goede pannen hebben een optimale bodemdikte en zullen hun warmte goed vast kunnen houden. Het is hierbij wel belangrijk dat je de pan genoeg tijd geeft om ook de zijkanten van de pan op te kunnen warmen, voordat je je voedsel er in doet. Als je pan goed opgewarmd is, voeg je het vet toe en kook je verder op een lagere temperatuur. Zo voorkom je dat je pan oververhit raakt. 

Het oververhitten van een pan kan een pan geheel beschadigen. Als je bijvoorbeeld een non-stick pan te heet laat worden, zal de antiaanbaklaag snel kapot gaan. Meestal gebeurt dit omdat de olie of het vet te heet wordt. Zo kan de olie verbanden en dan blijft hij aan de antiaanbaklaag plakken. Dit verslechtert de laag. Je pan correct verwarmen en timing is hierbij dus alles. 

Golff.nl supermarkt aanbiedingen
Logo
Shopping cart