De opmars van de vegaschappen in de supermarkt

Ook de grote bedrijven hebben zich deze eeuw gericht op milieu en dierenwelzijn: het aanbod vegetarische alternatieven wordt steeds meer uitgebreid. Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd, wordt al decennialang gezegd door trendwatchers, maar nu is dat dus ook in de supermarkten te zien. Sommige producten doen het gemis van echt vlees zelfs vergeten. Waarom eten we minder vlees en wat zijn de lekkerste alternatieven?

Dierenwelzijn hoger op de agenda

“Van de totale vleesexport van 8,8 miljard euro is 85 procent export van in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees en 15 procent wederuitvoer of doorvoer”, staat op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is uitzonderlijk veel voor zo’n klein land als je ervan uitgaat dat dieren de ruimte moeten hebben. Die krijgen ze allerminst in de bio-industrie. Instanties als Varkens In Noodluiden daarover al jaren de noodklok. Ook met de komst van de Partij Voor de Dieren (PvdD) is dierenwelzijn hoger op de agenda gezet in Den Haag. De mogelijkheid om voor je eigen dieren een dierenverzekering af te sluiten, voor betaalbare zorg, is wat dat betreft een teken aan de wand: dieren worden steeds beter behandeld. Daarnaast nemen het kappen van bossen (ten behoeve van sojaplantages voor het vele veevoer) en de CO2-uitstoot af als we minder vlees eten. 

Alternatieven

Tot zover de leerstof over de milieu-impact van onze onnatuurlijke vleesindustrie. Wat dien je dan op, als de aardappels en groenten op tafel staan? Het aanbod aan vleesvervangers is enorm toegenomen sinds ook grote spelers op de markt zoals Iglo, Unox en Mora zich in deze branche begaven. Ergens is dit zuur voor de vegapioniers van weleer, zoals Valess, Goodbite, Vivera, Garden Gourmet en Tivall, om er maar een paar te noemen. Aan de andere kant zijn dieren de lachende derde en dat is waar het uiteindelijk om te doen is. Bovendien noopt die concurrentie tot hogere kwaliteit, en dat is te proeven. In het hele land, van Winschoten tot aan Geleen, zijn deze producten intussen verkrijgbaar. 

Niet van echt te onderscheiden

Sommige vegavarianten zijn zó goed geproduceerd dat er geen enkele reden meer lijkt te zijn om überhaupt nog aan kiloknallers te denken. De sappige Beyond Burger is daar een goed voorbeeld van. De diverse soorten shoarma-achtige stukjes geven precies dezelfde bite, en de smaakvolle vegetarische gehaktballetjes zijn multi-inzetbaar: bij de spaghetti, als sjasliek of met een satésausje bij de nasi of bami. Een blik op de schappen van de supermarkt leert dat koken anno 2022 niet meer zo’n probleem is als er – om welke reden dan ook – geen vlees aan te pas komt.

Tags:

Golff.nl supermarkt aanbiedingen
Logo
Shopping cart